Er is een nieuw ontwerp voor het Raadhuisplein. Een ontwerp dat naast aandacht voor groen, water en levendigheid vooral ook het verhaal van Coriovallum (Romeins Heerlen) vertelt.
Archeologisch onderzoek en planning
Op maandag 18 november startte het archeologisch onderzoek. Voorafgaand aan de herinrichting van het plein wordt er gezocht naar resten uit het Romeins verleden. Het onderzoek neemt ongeveer twee weken in beslag. “We weten uit eerder onderzoek dat er op deze prominente plek resten uit de Romeinse tijd en middeleeuwen aanwezig zijn. Alle resten worden nu vrijgelegd, onderzocht en bewaard. We komen zo steeds dichterbij een completer beeld van ons rijke Romeinse en middeleeuwse verleden”, aldus wethouder erfgoed Jordy Clemens.
Open dagen
Het is mogelijk om het archeologisch onderzoek van dichtbij te bekijken tijdens een aantal open dagen. De laatste open dag staat gepland voor zaterdag 30 november 2024 van 14.00 tot 17.00 uur. Komt u ook kijkje nemen op het Raadhuisplein?
Kijk mee met de live stream
Kijk hier vanaf maandag 18 november live mee met het archeologisch onderzoek!Ā https://centrum.heerlen.nl/raadhuisplein?fbclid=IwY2xjawGz5d1leHRuA2FlbQIxMAABHd0gftuty-gNMf_JJ7UJyvgrLIyt93qRz3nV0bya5OX_bW7j9dVsoZU2dg_aem_0hlWLmBWU9dfQVScDiY2Mg
Verwijzingen naar Romeins Heerlen in nieuw ontwerpĀ
Het Raadhuisplein ligt in het hart van de verbinding met de Coriovallumstraat (Brightlands-campus), Het Romeins Museum, Tempsplein en Mijnmuseum. Maar het ligt ook op de Via Belgica, de Romeinse heerweg die destijds Keulen via Heerlen met Tongeren verbond. Het kan dus niet anders dan dat die Romeinse geschiedenis centraal staat. Zo komen er bankjes afgestemd op Romeinse maten en vind je her en der inscripties en Romeinse figuurtjes die verwijzen naar Romeins Heerlen. Aan de kant van het raadhuis worden elementen gestapeld tot een tribune, die uitkijkt op een Romeinse vloer met afbeeldingen van belangrijke Romeinse Heerlense artefacten.
De vloer is tevens een fontein waar kinderen en ouders heerlijk kunnen spelen. Ook komt er een watergoot op het plein die verwijst naar de waterloop die de Romeinen aanlegden tussen de Caumerbeek en de Geleenbeek en waarmee het badhuis van water werd voorzien.Ā Naast water is groen een belangrijke deel van het ontwerp. Er komenĀ groene eilanden met (honing)bomen, middelhoge beplanting en bodembedekkers.