Ā Ā 

Werkgroepvergadering van Het Land van Herle van 14 oktober jl.

Foto van Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Afgelopen maandag 14 oktober kwam de werkgroep van de Historische Kring Het Land van Herle bij elkaar voor de maandelijkse vergadering. Na de sluiting van het Thermenmuseum in verband met nieuwbouw van een Romeins Museum rondom de Heerlense thermen, heeft de werkgroep onderdak gevonden in een vergaderruimte van de Protestantse Gemeente Heerlen aan het Tempsplein. Zie de uitgelichte afbeelding. (Bron: Heerlen Vertelt)

ā€˜Rondje langs de veldenā€™

Zoals gebruikelijk kon bij aanvang van de bijeenkomst iedere aanwezige die iets kwijt wilde over zijn/haar activiteiten op historisch gebied aan het woord komen. Zo vernamen we onder meer over een pakket van ca. 50 brieven uit de periode 1910-1950 geschreven door een in Braziliƫ en de Verenigde Staten gestationeerde kloosterzuster aan haar familie hier in de regio. Dit project verkeert nog in een beginfase maar mogelijk zit hier een boeiende lezing of misschien zelfs een artikel in. Na de pauze was het tijd voor de lezing.

Pieter Paul Joseph Nicolaye (* Holset 1873 ā€“ ā€  1948 Heerlen) en zijn betekenis voor Heerlen door Koos Linders

Pieter Paul Joseph Nicolaye werd geboren op 02-09-1873 in Holset. Hij doorliep het Bisschoppelijk College in Weert en het seminarie in Rolduc en Roermond. Na zijn priesterwijding in 1900 werkte hij eerst als kapelaan in Slenaken en Margraten. Nog datzelfde jaar werd hij overgeplaatst en ging hij aan de slag als kapelaan in de St. Pancratiusparochie in Heerlen. In deze functie werkte hij bijna 20 jaar tot hij in 1919 pastoor werd op de Molenberg. In 1924 werd hij deken van Heerlen. Dit ambt vervulde hij tot 1945. Hij overleed in Heerlen in 1948 op 75-jarige leeftijd.

Deken Nicolaye

Heerlen groeit en verandert

Heerlen maakte in de jaren dat Nicolaye er werkte een turbulente groei door als gevolg van de florerende mijnbouwindustrie. Dit had ingrijpende gevolgen voor de bewoners. Niet alleen het inwonersaantal nam drastisch toe (van 6312 in 1899 naar 56.625 in 1947), ook de samenstelling van de plaatselijke bevolking veranderde: van bijna homogeen katholiek (97,5% in 1899) veranderde deze in voor die tijd behoorlijk heterogeen (83,6% in 1947).

Met al deze veranderingen kreeg Nicolaye te maken en te midden van al deze ontwikkelingen deed hij zijn werk. Zo hield hij zich onder meer actief bezig met jeugdwerk in de vorm van het oprichten van patronaten waar jongeren gevormd werden in katholieke zin. Ook was hij betrokken bij de oprichting van instellingen zoals een (RK)spaarbank, nogal wat scholen, een openbare leeszaal waaruit later de bibliotheek voortkwam, de lokale krant Het Limburgsch Dagblad en het retraitehuis op de Molenberg. Hij was bovendien een van de medestichters van het H. Hartbeeld op het Tempsplein. Bovendien is er een straat naar hem vernoemd in het centrum van Heerlen.

Retraitehuis/Mgr. Schrijnenhuis Molenberg (Bron: Archieven.nl 328 P01 collectie prentbriefkaarten 1890-heden)

Vandaag de dag is de nalatenschap van Nicolaye in Heerlen nog zichtbaar: onder meer het gebouw van de spaarbank, de St. Joseph en de St. Aloysiusschool, het retraitehuis op de Molenberg en de Luciushof en de kapel aan de Putgraaf.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud