Ā Ā 

Nieuws van de site Stamgenoten (Familie Van Wersch)

Foto van Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
LTM Tram lijn Heerlen-Kerkrade

In het boekje van Harry Schreuders: De LTM Tram Heerlen-Kerkrade staan heel wat fotoā€™s van de Limburgse tram. Op
bladzijde 24 staat deze foto, gemaakt in 1949 voor het winkelpand van Edmond van Wersch uit de Emmastraat, nu Pancratiusstraat in Heerlen. Op de gevel staat te lezen: Edmond van Wersch.

Bron afbeelding: Site Stamgenoten Nieuwsbrief no. 166, oktober 2024 (Philippe van Wersch)

Willem van Wersch

Willem van Weersch (van de Heerlense tak) (Heerlense Tak) was horlogemaker in Heerlen terwijl zijn broers ‘de verf’ ingegaan waren. Dit omdat hun vader op het Emmaplein een verfwinkel had.
Waar Willems broers Ferdinand en Edmond als middenstanders in Heerlen een grote rol in het verenigingsleven hadden, was Willem de sociale kant opgegaan naar aanleiding van de encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII.

De R.K. Volksbond als voorloper van het Centraal Ziekenfonds (CZF)

Willem van Wersch werd in 1903 lid van de R.K. Volksbond. Vanuit de Volksbond werd hij in 1905 in de Sociale Actie gekozen. Deze commissie had tot doel om zich aan te sluiten bij het Limburgsch Ondersteuningsfonds: Maatschappij voor ziekte en levensverzekering: Sluit alle soorten levensverzekering en lijfrente. Dit fonds was in juni 1906 opgericht. Het doel van dit fonds was om als een ziekenfonds en overlijdensfonds te acteren voor de aangesloten leden. Het waren verschillende arbeidersverzekeringen zoals: dokters-, kraam- en apothekershulp en uitkeringen bij ziekte en overlijden.

Het fonds had in heel Limburg iets meer dan 1000 leden en de afdeling Heerlen telde bij aanvang 65 leden.
Het fonds zorgde er mede voor dat de Vroedvrouwenschool in Maastricht gebouwd kon worden.
Al gauw werd Willem van het Limburgsche Ondersteuningsfonds voorzitter afdeling Heerlen. Ruys de Beerenbrouck was algemeen voorzitter. In 1907 gaf Willem bij een vergadering van het Ondersteuningsfonds een lezing over de Regeling voor dokters en apotheek kosten. Een dag later schreef de regionale krant: “Over dit punt van de heer W. van Wersch kunnen wij gerust zeggen, het voornaamste der vergadering, werd intens door den geachten inleider behandeld. De belangen van fonds en verzekerden gaan hier hand aan hand. De laatsten ontvangen dan toch in geval van ziekte, niet alleen geldelijken steun, doch ook vrij dokter en medicamenten, twee zeer belangrijke voordeelen, terwijl het fonds door deze toekenning zeer in bloei zal toenemen. Na een zeer geanimeerd debat wordt besloten met den geneeskundigen kring in onderhandeling te treden.

In 1911 bepaalde Willem tijdens de vergadering dat de voorwaarde om een uitkering te krijgen aangepast zou worden. Moest je voorheen een jaar lid zijn, nu werd dat drie maanden. Hij was toen overigens nog steeds voorzitter van de Volksbond. Later ging het fonds over in het Centraal Ziekenfonds

De uitgelichte afbeelding toont de actrice Cara van Wersch (1913-2000). Zij was een Nederlandse actrice uit de Heerlense tak van de familie Van Wersch. Zij maakte carriĆØre in BelgiĆ«. (Bron afbeelding: Wikipedia)

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud