Open Monumentendag Heerlen op zondag 15 september aanstaande

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Open Monumentendag Heerlen op zondag 15 september: bezichtiging Rijksmonumenten met gids.

In Heerlen zijn tijdens Open Monumentendag op zondag 15 september liefst 11 Rijksmonumenten geopend. Normaal zijn de meeste panden niet opengesteld voor publiek, dus dit is een vrij unieke kans voor liefhebbers van architectuur. In elk monument staat een gids klaar om u meer over het pand, de historie en het huidige gebruik van het pand te vertellen.

Zoals gebruikelijk is deelname aan de activiteiten gratis, wel is inschrijving via de website openmonumentendagheerlen.nl noodzakelijk. Hier hanteren wij ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Brochure

Na inschrijving ontvangt u een deelnamebewijs met daarop het tijdslot. Zonder dit deelnamebewijs is de rondleiding helaas niet mogelijk. Rondleidingen onder begeleiding van een gids vinden uitsluitend plaats op zondag 15 september om 11.00 / 12.15 / 13.30 / 14.45 / 16.00 uur.

U mag zich voor meer dan een Rijksmonumenten opgeven, maar houdt rekening met de beschikbare tijden en de reistijd tussen de panden. Na inschrijving ontvangt u een deelnamebewijs per mail. Op elke locatie ontvangt u vervolgens een mooie brochure met achtergrondinformatie en mooie foto’s van de 11 opengestelde Rijksmonumenten.

Dankzij een subsidie van de gemeente Heerlen is dit gehele evenement gratis voor iedereen te bezoeken.

Het schachtgebouw van de ON I in Heerlen

Monumenten

De volgende Rijksmonumenten zijn tijdens Open Monumentendag opengesteld:
Huis op de Linde, Oude Lindenstraat 1, 6411 EH Heerlen
Villa Duysens, Honigmannstraat 59, 6411 LJ Heerlen
Hoeve Corisberg, Corisbergweg 1, 6416 HJ Heerlen
Villa Eikhold, Valkenburgerweg 72, Heerlen, 6419 AV Heerlen
Kasteel TerWorm, Terworm 5, 6411 RV Heerlen
Weltermolen Welterkerkstraat 2, 6419 CR Heerlen
Graanmaalderij Akerstraat Noord 310-312, 6431 HW Hoensbroek
Schachtgebouw ON I, Mijnmuseumpad 2, 6412 EX Heerlen
Pand Kneepkens / Mijnmuseum, Dr. Poelsstraat 23, 6411 HG Heerlen
Voormalig Grand Hotel, Wilhelminaplein 17, 6411 KWG Heerlen
Stadhuis, Geleenstraat 27, 6411 HP Heerlen

Bijzonder

De rondleiding in het pand Kneepkens, het huidige Mijnmuseum wordt gedaan door  Joop Kneepkens, kleinzoon van de eigenaar van het
toenmalige warenhuis.
Op de binnenplaats van Hoeve Corisberg is deze dag bovendien een extra activiteit, de Michaeljaarmarkt.
Ook het stadhuis van Heerlen wordt opengesteld voor publiek. Zo kunt u het gerenoveerde monument bezoeken, inclusief de raadszaal. Bijzonder daarbij is dat u door de Heerlense raadsleden wordt rondgeleid.
De openstelling van het stadhuis staat deze dag ook in het kader van de Internationale Dag van de Democratie. Een dag die herinnert aan het belang van democratie en participatie. Het stadhuis, als symbool van de lokale democratie, opent daarom graag haar deuren voor het publiek.

Gratis

De activiteiten worden gratis aangeboden door de Stichting Open Monumentendag Heerlen. Bovendien ontvangen de deelnemers een brochure over de deelnemende Rijksmonumenten, ook gratis. Het aantal plaatsen is enigszins beperkt, dus schrijf u snel in.

De Stichting Open Monumenten Dag Heerlen wil de kennis over het gebouwd erfgoed verbreden. Heerlen heeft een groot aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden. Hiervoor worden jaarlijks activiteiten ontwikkelt tijdens Open Monumentendag en worden boeken en brochures gemaakt.

Alle informatie is terug te vinden op de website openmonumentendagheerlen.nl

Het bestuur van Open Monumentendag Heerlen bestaat uit Chris Tiekstra (voorzitter), Wim Kortekaas (secretaris / penningmeester) en de leden Ton van Mastrigt, Al Kerckhoffs, Kees Werkhoven en Rudi Jansen.

Kijk voor alle informatie over de stichting en over de Open Monumentendag Heerlen onze website www.openmonumentendagheerlen.nl.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud