16 november a.s. LGOG Symposium ’50 Jaar Mijnsluitingen in Euregionaal Perspectief; toen, nu, vooruit kijken’  

Foto van Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Save the date! Zaterdag 16 november 2024 Bernardinuscollege in Heerlen

Op 31 december 1974, is het vijftig jaar geleden dat in Heerlen de Oranje Nassaumijn 1 dicht ging. Dit was de laatste in een reeks van twaalf steenkolenmijnen in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek die dicht ging. Ook in België en Duitsland zijn inmiddels de steenkoolmijnen gesloten. Het proces van mijnsluitingen verliep daar aanmerkelijk langzamer.

Met het sluiten van de laatste Nederlandse steenkolenmijn kwam een eind aan een periode van ongeveer driekwart eeuw van grootschalige exploitatie van de rijke steenkolenlagen die zich op honderden meters diepte onder de grond bevonden. Met het sluiten van de mijnen kwam er ook een einde aan de compleet nieuwe samenleving die in dit voorheen dunbevolkte en grotendeels agrarische gebied ontstaan was. Het economische en sociale fundament werd onder de streek weggehaald.
Om de herstructurering van de Mijnstreek in goede banen te leiden, werd veel geld uitgetrokken en werden omvangrijke plannen gemaakt, die er op papier goed uitzagen. Ondanks alle goede bedoelingen veranderde de voormalige Mijnstreek in rap tempo van een van de rijkste gebieden van Nederland in een gebied met ernstige sociale problemen. Na het diepe dal in de 80er jaren is het proces van opnieuw uitvinden van de streek in volle beweging. Vergelijkbare ontwikkelingen vonden ook in de voormalige mijnbouwgebieden van België en Duitsland plaats. Elke regio heeft daarbij zijn eigen dynamiek.

Ophaalgebouw ON I Heerlen (Bron Website LGOG)

Symposium: 16 november in Heerlen

In de geschiedenis liggen de wortels van onze identiteit. Omdat geschiedenis nooit af is, moet er ruimte zijn voor uitwisseling van ervaringen en nieuwe inzichten. Daarom organiseren het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap), het Nederlands Mijnmuseum en Schunck op 16 november 2024 een symposium in dit kader. De euregionale invalshoek wordt ingevuld met bijdragen uit België, Nederland en Duitsland. Zo wordt het ‘hoe nu verder’ in een breder perspectief geplaatst. Kennis nemen van ervaringen en aanpak “over de grens” geeft extra inspiratie bij het werken aan een bestendige toekomstvisie. Een ontmoeting van ideeën en personen versterkt ook het daarbij nodige netwerk. In een dagvullend programma zal hieraan op veelzijdige wijze vorm worden gegeven: informatief, vermakelijk, inspirerend.

Het door LGOG georganiseerde symposium naar aanleiding van 50 Jaar Mijnsluitingen op zal plaats vinden in het Bernardinuscollege te Heerlen. Het ontstaan van deze school in dit prachtige gebouw is een rechtstreeks gevolg van de expanderende mijnbouw en de toenemende vraag naar geschoold personeel. 

Aanmelden voor het symposium kan bij Martin van der Weerden:  mwvdweerden@ziggo.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud