Project Verborgen Vondsten Villa Voerendaal

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op 14, 15 en 16 juni 2024 waren de vrijwilligers van het Verborgen Vondsten project met hun leskisten aanwezig bij de Nationale Archeologiedagen in musea in Valkenburg, Heerlen en Maastricht.

Rimburg graaft

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei werden de grote graafdagen in Rimburg georganiseerd. Er waren activiteiten in de voortuin van kasteel Rimburg aan de Duitse zijde van de rivier de Worm. In een zaal van het plaatselijke café d’r Eck in Rimburg Nederland werd de leskist ‘Verborgen Vondsten’ gedemonstreerd. Er was veel belangstelling voor deze kist. Bezoekers met en zonder kinderen, vrijwilligers, archeologen en iedereen die betrokken was bij de graafwerkzaamheden was nieuwsgierig naar het verhaal van Villa Voerendaal.

De vierde keer

Op vrijdag 31 mei was de vierde en laatste presentatie op basisschool St. Theresia in Ransdaal. Na afloop namen de vrijwilligers de leskist, die vanaf april op deze school aanwezig was, weer mee terug naar de Vondst.

De leerlingen waren geïnteresseerd en goed gemotiveerd en vonden het leuk om een voorwerp uit te kiezen dat besproken werd. Ook deze keer weer waren, de munt, de sleutel, de armband, de speer, de spintol, de dame van Voerendaal en natuurlijk het duizenden jaren oude blok hout favoriet.

De herdenkingsmunt

Tijdens de cursus ‘Grondstof’, georganiseerd door PIT in Heerlen hebben vrijwilligers van de het project Villa Voerendaal kennis gemaakt met een tweetal leerkrachten van basisschool ’t Kirkeveldsje in Schimmert.

Deze school voert  dit jaar een project uit rond het thema ‘Romeinen’. Het project duurt vijf weken en de  aftrap was vrijdag 8 maart 2024. Toen de leerkrachten hoorden van de leskist ‘Verborgen Vondsten’ waren ze meteen enthousiast en werden de vrijwilligers uitgenodigd om de leskist te presenteren. Op dinsdag 9 april heeft een tweetal vrijwilligers een gastles verzorgd op basisschool ‘t Kirkeveldsje. Deze bestond uit de presentatie van de leskist en een aanvullende opdracht: de leerlingen maakten een herdenkingsmunt voor ‘Villa Voerendaal’.

Digital Heritage

De voorwaarden en omstandigheden om museumstukken te kunnen tonen aan een breed publiek worden steeds complexer. Denk aan het beschermen van de stukken tegen omstandigheden van buitenaf, luchtvochtigheid, vuil maar ook veiligheid. Het is dan in een aantal gevallen beter en goedkoper om een 3d scan te maken en het origineel onder de juiste condities in depot op te slaan.

De originele objecten die Restaura behandelt zijn uniek maar vaak incompleet. Het zou zonde zijn om die tijdens een les in een schoollokaal door de vele handen te laten beroeren. Een 3-D scan biedt dan uitkomst. Dit heeft veel voordelen. Je kunt het object, zelfs als het origineel gevonden voorwerp niet volledig intact is, door de techniek erachter mooi printen in 3D en zo toch compleet laten zien. Het object is niet gevoelig voor temperatuur en/of luchtvochtigheid. Je kunt het geprinte object tijdens een les rond laten gaan.

Helm van goud en zilver

Een heel bijzonder object waar René Nabben, restaurator bij Restaura gespecialiseerd in ijzervondsten, aan gewerkt heeft is een helm van goud en zilver uit de laat-Romeinse tijd. De helm bestond nog slechts uit stukjes en met behulp van een mal is de helm weer in elkaar gezet. René draagt bij zijn werk altijd handschoenen en kijkend door een  microscoop maakt hij het ijzer schoon met een scalpel en roterend slijpgereedschap. De werkzaamheden van de specialist ijzervondsten bestaan uit conserveren, ontzouten, impregneren, bronsrot behandelen, was aanbrengen en inpakken.

Ontwerpers van de oudheid

In januari van dit jaar waren vrijwilligers van Restaura met de leskist te gast bij basisschool De Veldhof in Eygelshoven. Cultuurcoördinator op deze school Dorieke Schreurs heeft een speciale leerlijn opgezet met als thema ‘Ontwerpers van de Oudheid’. In de lessen maken leerlingen opdrachten die raakvakken hebben allerlei aspecten van het leven in een bepaald tijdperk. De leskist ‘Verborgen Vondsten’ sloot prima aan bij het tijdperk waar zij nu aandacht aan besteden: de Romeinen.

Uitdagend glas

Glas is voor Eva van Batum bij Restaura zeer uitdagend. Het bestaat uit verschillende materialen en vormen, is afkomstig uit verschillende periodes en komt uit verschillende werelddelen. Zowel de nog herkenbare voorwerpen als de losse scherfjes met beschilderingen spreken haar aan. Naast het restaureren van glazen voorwerpen maakt en bewerkt Eva digitale foto’s van objecten.

Vrijwilligers gevraagd!

Restaura zoekt enthousiaste vrijwilligers die als atelierassistent helpen bij het project Verborgen Vondsten. Op scholen en bij culturele instellingen demonstraties en uitleg geven. Hand- en spandiensten in het atelier.
Samen met collega vrijwilligers krijg je een uitgebreide introductie en instructie.
Ben je (oud) docent of heb je ervaring in het geven van presentaties én ben je geïnteresseerd om jonge mensen te woord te staan? Laat het hun weten door een mail te sturen naar verborgenvondsten@restaura.nl. Zij nemen dan contact met je op.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud