Nieuws van ErfgoedCMS:  ‘Tilesets’

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

ErfgoedCMS blinkt uit in de manier waarop digitale media kunnen worden opgeslagen en doorzocht. Tot op heden konden digitale foto`s, video`s, audiofragmenten en gescande documenten worden opgenomen. Al deze media worden beheerd via dezelfde gebruiksvriendelijke functionaliteiten voor presenteren, zoeken en beheren van meta informatie.

Tilesets

Hier is nu een vijfde type medium aan toegevoegd in de vorm van zogenaamde ‘Tilesets’ (tegeltableaus). Deze worden bij uitstek gebruikt om digitale kaarten op Internet te tonen in combinatie met kaarttoepassingen zoals Google Maps. Deze kaarten zijn vaak van zeer grote omvang en moeten daarom in vierkante blokjes worden “geknipt”. Vandaar de treffende analogie met een tegeltableau.

Bijzonder is ook dat Tilesets in lagen zijn opgebouwd om in- en uitzoomen mogelijk te maken. Dezelfde kaart wordt om die reden ook nog eens op diverse zoomniveaus in stukjes geknipt. De meest indrukwekkende toepassing van Tilesets is het presenteren van historisch kaartmateriaal op Google Maps. Deze toepassing mag rekenen op grote interesse van menig historicus omdat het mogelijk is om de historische situatie te vergelijken met een recente satellietfoto of topografische kaart.

Bron afbeelding: Site ErfgoedCMS

De eerste toepassing op een met ErfgoedCMS gebouwde website is te zien op de website van FrieslandWonderland. Op deze website zijn ruim 300 historische kaarten te bewonderen op Google Maps waaronder de atlassen van Eekhoff en Schotanus en tientallen unieke kaarten van de Friese steden. Voor een voorbeeld uit de atlas van Schotanus uit 1644 gaat u naar. Dantumadeel in de atlas van Schotanus

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud