Boek ’75 jaar Grotius College in Heerlen’ door Antoine Jacobs

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op 31 mei vond de presentatie plaats van het boek 75 jaar Grotius College dat geschiedenisdocent Dr. Antoine Jacobs schreef naar aanleiding van het 75-jarig jubileum van deze middelbare school.

Het Grotiuscollege, een bijzondere school

Het Grotius College heeft een bijzondere plaats in het scholenlandschap van Heerlen en dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van de Oostelijke Mijnstreek. Veel mensen van buiten Limburg vestigden zich hier als gevolg van de bloeiende mijnbouwindustrie. Doorgaans waren deze mensen protestant. Protestanten hadden wel al eigen kerken en eigen lagere scholen, maar nog geen eigen middelbare school. In 1947 kreeg ook deze bevolkingsgroep een eigen middelbare school. Aanvankelijk had de school geen eigen gebouw en was men ingekwartierd in de Ds. Visserschool in Meezenbroek. Deze locatie werd al snel te klein en men ging naarstig op zoek naar een locatie voor nieuwbouw. Deze werd gevonden aan de Akerstraat in Heerlen. In 1953 is het zover en kunnen leerlingen en docenten verhuizen naar hun eigen stek.

Waarom is de school naar Hugo de Groot – in het Latijn Grotius – vernoemd? Mogelijk vanwege het vrijzinnige karakter van de school. Van De Groot is bekend dat hij ruimdenkend was en deze ruimdenkendheid kenmerkt het Grotius College. Het Grotius College was aanvankelijk een kleine streekschool voor middelbaar onderwijs aan protestanten.

Grotius College aan de Akerstraat in Heerlen (Bron: www.grotius-lvo.nl)

Het Grotius College was vooral in de beginjaren op een aantal vlakken vooruitstrevend. Zo werd er de dan nog onbekende sport basketbal door een gymdocent geïntroduceerd en was het op enig moment mogelijk om Hebreeuws als keuzevak te volgen. Ook was het van 1956 tot 1962 voor leerlingen mogelijk om een jaar lang naar een highschool in de VS te gaan. Dit was mogelijk voor leerlingen die voor hun eindexamen behaald hadden en goed Engels spraken. Van het Grotius College namen 11 leerlingen deel aan dit avontuur.

Met de komst van de Mammoetwet in 1968 werd het Grotius werd een scholengemeenschap met Havo, Atheneum en Gymnasium en later nog ook een Mavo-afdeling bij. De signatuur verandert van protestants-christelijk in openbaar.

Het boek 75 jaar Grotius College in Heerlen

Dit en nog veel meer wetenswaardigheden over deze school zijn in het boek te lezen. Voor 75 jaar Grotius College in Heerlen maakte de auteur gebruik van archieven maar ook interviewde hij oud-leerlingen en oud-docenten wat bijzondere persoonlijke verhalen over deze school opleverde. Het boek kost € 26,50 en kan binnenkort besteld worden via de website van Het Land van Herle.

Uitgelichte afbeelding: Hugo Grotius door Michiel Jansz. Miereveld (Bron: Wikipedia)

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud