Recentelijk is de 86ste uitgave van de Maaslandse Monografieƫn verschenen. Na de bevrijding in 1944 had Zuid-Limburg grote uitdagingen. Hiertoe behoorden onder meer het herstarten van de economie en het omgaan met duizenden collaborateurs die gevangen zaten. Dit leidde tot een opmerkelijke oplossing waarbij politieke gevangenen in de mijnen werden tewerkgesteld. Het boek belicht hoe deze situatie ontstond en beschrijft het leven in de interneringskampen waar deze gevangenen verbleven. In totaal werkten ruim 13.000 politieke gevangenen tussen 1945 en 1958 in de mijnen.
Dr. Annet Schoot Uiterkamp
‘Kolen en kampen’
āKolen en kampenā is geschreven door Dr. Annet Schoot Uiterkamp, die sociale-economische geschiedenis studeerde in Nijmegen. Zij voltooide haar opleiding tot wetenschappelijk bibliothecaris in Amsterdam. Ze heeft gepubliceerd over historische onderwerpen uit de negentiende en twintigste eeuw. Vanaf 1990 was ze bibliothecaris in Maastricht. Sinds haar pensionering is zij als Research Fellow verbonden aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.
In 2017 en 2018 publiceerde zij artikelen in het Jaarboek van het SHCL over de tewerkstelling van politieke delinquenten. Deze artikelen vormden de basis van het boek, waarop zij in 2022 is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht. Ze maakte gebruik van verschillende archieven die door het SHCL beheerd worden. Twee van die archieven waren het archief van de steenkolenmijn Willem-Sophia te Spekholzerheide (EAN_0603) en het archief van Laura en Vereeniging te Eygelshoven (EAN_0950).
Het boek is te bestellen via info@shclimburg.nl of via de website van het shcl: https://www.shclimburg.nl/webshop