Op 14 november was de maandelijkse bijeenkomst van de werkgroep van de Historische Kring van het Land van Herle. Spreker was dhr. Kees Hessels die ons meenam naar kasteel Krickenbeck in het Nettetal, vlak over de grens bij Venlo-Tegelen. Kees Hessels is enthousiast vrijwilliger bij kasteel Schaesberg. In het verleden nam hij deel aan rondleidingen op kasteel Krickenbeck maar na 2010 was het kasteel helaas niet meer voor publiek toegankelijk. Het doet tegenwoordig dienst als chique verhuur locatie voor bruiloften en vergaderingen e.d. compleet met hotelkamers, fitnessruimte en zwembad.
Kasteel Krickenbeck en de familie Van Schaesberg
Het huidige kasteel is gebouwd op de plek van de oude burcht Krieckenbeck. De eerste vermelding hiervan was in 1104. De bewoner was Hendrik graaf van Krieckenbeck. Een nazaat verkoopt in 1243 de heerlijkheid Crikenbeke aan zijn zwager Otto II van Gelre. De oude burcht is dan al verwoest c.q. onbewoonbaar. Rond diezelfde tijd werd ook de nieuwe burcht gebouwd.
Het hart van de nieuwe burcht werd gebouwd ergens midden van de13e eeuw. De voorburchten lijken aanzienlijk jonger. Het kasteel ligt in de buurt van grote vijvers die rond 1500 zijn ontstaan zijn na turfafgravingen.
In 1604 trouwde heer Arnold van Wachtendonk met Ann Salome van Holthuysen. Deze Arnold van Wachtendonk is waarschijnlijk Arnold III Huyn van Geleen. Het wapen van de familie Wachtendonk-Holthuysen is nog altijd te zien aan de buitenkant van het kasteel.
De bloeitijd van het kasteel was van 1623 tot 1943 onder de familie Van Schaesberg. De eerste Van Schaesberg was Johan Frederik I, stadhouder aan het hof van keurvorst Johan Willem van de Palts. Tussen 1708 en 1721 liet Johan Frederik II het kasteel verbouwen tot een barok herenhuis en tussen 1856 en 1860 werd het verbouwd tot neogotisch slot.
Op 7 september 1902 verwoestte een brand het complete herenhuis. De renovatie duurde twee jaar. In die tijd ontstond een slot met drie vleugels in neorenaissance-stijl. In het kasteel waren heel wat haarden, voorzien van familiewapens, aangebracht. Deze zijn mogelijk/waarschijnlijk afkomstig van het in die jaren tot ruĆÆne vervallen kasteel Schaesberg. Ook een aantal gevelstenen komen mogelijk/waarschijnlijk van daar.
Na de Tweede Wereldoorlog
Na de Tweede Wereldoorlog betrok een zusterorde het kasteel dat tot 1969 dienst deed als kindertehuis. Tussen 1969 en 1989 stond het leeg. Het kasteel is tot de verkoop in 1987 in het bezit gebleven van de graven Van Schaesberg. Zij verkochten het kasteel waarna het tot 2010 werd gebruikt als opleidingsinstituut. In die tijd werd het zwaar vervallen kasteel gerenoveerd, inclusief het kasteelpark waarin diverse moderne kunstwerken te bewonderen zijn. Na 2015 werd het, zoals al opgemerkt, een verhuur locatie voor evenementen.
Een heel interessante lezing die vooral door de mooie fotoās, waarvan er een aantal gemaakt was door ons werkgroeplid Emile Ramakers, erg aansprak. Hartelijk bedankt Kees voor deze virtuele ārondleidingā.