Ā Ā 

Duurzaam bouwen sinds mensenheugenis

Foto van Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .


Sinds mensenheugenis bouwen mensen huizen. Tegenwoordig is het modern om dat op een zo ecologisch en duurzaam mogelijke wijze te doen. Maar hoe was dat in vroeger jaren? Vanaf het begin van de 20ste eeuw zijn in verband met de explosieve bevolkingsgroei duizenden huizen gebouwd, die het predicaat duurzaamheid beslist niet droegen. Hele woonbuurten zijn inmiddels alweer gesloopt.

De restauratie van een vakwerkhuis, locatie en jaartal onbekend.
Bron: HCL Beeldbank, fotograaf onbekend, Tekeningen, prenten en fotocollectie RAL, ID: RAL P-1021-032.

Toch zien we hier en daar ook nog vele huizen die al meer dan 100 jaar bestaan, sommige zelfs meerdere honderden jaren. In het Zuid-Limburgse land zijn ze overal – maar vooral in het heuvelland – te zien: de karakteristieke zwart-witte vakwerkhuizen! Niet iedereen zal het er overigens mee eens zijn dat vakwerkhuizen oerdegelijke bouwwerken zijn. Als je zo rondkijkt in het heuvelland dan zie je ook vakwerkhuizen die schots en scheef staan en in verval zijn geraakt.

Maar dan heb je het over de vakwerkhuizen uit vooral de 19de en 20ste eeuw. De huizen met een voorgeschiedenis tot in de middeleeuwen zijn meestal veel degelijker, duurzamer gebouwd. Hoe dat komt? Het bouwen van een vakwerkhuis is vakwerk! Maar het is niet zo dat de naam van het huis van deze vaardigheid is afgeleid. Klik op onderstaande link voor het hele verhaal. http://www.rijckheyt.nl/sites/rijckheyt/files/pdf/achtergrondartikelen/Weller_2011-1%20%28Duurzaam%20bouwen%29.pdf

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud