In de Nieuwsbrief van de genealogische website https://warsage.nl/philippe-van-wersch/ over de familie van Wersch staan regelmatig interessante verhalen over familieleden, bekende en minder bekende die gelieerd zijn aan Heerlen en omstreken.
Deze keer een verhaal over de in 1913 Heerlen geboren en vooral in Belgiƫ bekend geworden actrice Cara van Wersch. In MijnStreek, Historisch Magazine voor Parkstad Limburg publiceerden wij enige tijd geleden een artikel over deze markante vrouw. Meer informatie over haar is te vinden op de website Warsage: https://warsage.nl/levensverhalen/cara-van-wersch-actrice/
Cara van Wersch en Johan Daisne
Cara van Wersch begon in 1952 begon een briefwisseling met de Belgische schrijver Johan Daisne. Hierover staat het het een en ander te lezen op de website . In 2014 werd door de hoofdarchivaris van het Letterenhuis, Johan Vanhecke, in Antwerpen een biografie over Johan Daisne uitgegeven. Op bladzijde 451 schreef hij het volgende: Met de Nederlandse maar in Antwerpen verblijvende actrice Cara van Wersch correspondeert hij in die jaren over Russische poĆ«zie. Ze delen hun liefde voor de dichter Vertinski. Daisne stuurt haar zijn vertaling van ‘Lili Marleen’.
De vriendschap is innig en groeit gestaag. Zij stuurt hem bloemen voor zijn verjaardag; hij repliceert met het gedicht ‘Verjaarsboeket’. Het blijft lange tijd een papieren vriendschap maar uiteindelijk komt het toch tot een ontmoeting. Half februari 1956 stuurt ze hem een brief met een verhaaltje dat ze geschreven heeft over hun ontmoeting. Op basis daarvan schreef Daisne op twee avonden De Lievevrouw en De lichtmis die in 1965 verschenen in zijn bundel Charaban. Dit verhaal, gepubliceerd in 1965, staat nu ook met toestemming op de website. (Bron: Johan Vanhecke, Johan Daisne, tussen magie en werkelijkheid (uitgeverij Houtekiet, Antwerpen 2014.)