Het is was vorige maand 77 jaar geleden dat Heerlen werd bevrijd. Hieronder een terugblik op de oorlogstijd in Heerlen over de Centrale Keuken die in en vlak na de oorlog arme aan Heerlenaren warme maaltijden verstrekte. De Nederlandse regering voorzag dat de oorlog ervoor zou zorgen dat grote delen van de Nederlandse bevolking moeite zou hebben om in zijn/haar levensonderhoud te voorzien. Al vĆ³Ć³r 10 mei 1940 maakte de regering plannen om tegen kostprijs warme maaltijden aan minder draagkrachtige burgers ter beschikking te stellen. Begin 1940 werd er haast gemaakt met genoemde plannen. Directeur-generaal S.L. Louwes nam samen met secretaris-generaal H.M. Hirschfeld (economische zaken) het initiatief om de Centrale Keuken op te richten. In mei 1940 werden er te Wageningen proeven genomen. Die waren succesvol. Het aantal kookinrichtingen werd in de tweede helft van 1940 uitgebreid. Op 24 april 1941 werd de Centrale Keuken te Heerlen in bedrijf genomen. De leiding was in handen van de heer Stienstra, hotelier van beroep. In 1942 begon de Centrale Keuken ook met de verstrekking van bijvoeding voor de gemeenten Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms. Meer weten over de Centrale Keuken van Heerlen? Klik dan hier: archiefsprokkel ‘De Centrale Keuken te Heerlen’. |
Ā Ā
De Centrale Keuken te Heerlen, 1941-1946
Anita Quaedackers
Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
- Gepubliceerd op
Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email