De lotgevallen van Josephine van Berghe

Foto van Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.
2020-3 MijnStreek Bijlage Cahier2

De tweede uitgave van onze reeks ‘Historisch Cahier Parkstad Limburg’ heeft de titel: “De Lotgevallen van Josephine van Berghe; hoe een Heerlense notaris en zijn zoon in 1771 een uit Aken gevluchte non ontvoerden”.
De waar gebeurde geschiedenis gaat over een buitenechtelijk verwekte adellijke dame die gedwongen werd non te worden, maar vluchtte en later is ontvoerd door notaris Pelt en zijn zoon advocaat Pelt.
Frans Gerards schreef de inhoud. Het boekje telt 48 bladzijden op formaat 17×24 cm en is fraai geïllustreerd.
Voor onze abonnees was dit een gratis extra bijlage als jubileum-cadeau van onze 75-jarige Historische Kring.
.
In het dubbelnummer 1/2 van Mijnstreek (2016) vestigde Dr. Erik Jan Broers, als universitair docent verbonden aan de Vakgroep Publiekrecht, Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg, de aandacht op verschillende ambtsmisdrijven die de Heerlense notaris Leonard Gerards Pelt en zijn zoon Johan Abraham Pelt zouden hebben begaan in de tweede helft van de 18de eeuw. Voor Frans Gerards, de auteur van dit cahier, was dit een aanleiding om de door Broers vermelde bronnen te raadplegen en dan met name het archief van de Raad van Brabant, dat zich bevindt in het Brabants Historisch Informatie Centrum te ’s-Hertogenbosch. Moest een onderzoeker voor raadpleging van die bronnen voorheen naar ’s-Hertogenbosch, tegenwoordig zijn die bronnen compleet via internet te raadplegen. De auteur deed daarbij de ontdekking dat vader en zoon Pelt zich ook schuldig hadden gemaakt aan de ontvoering van een uit Aken gevluchte non met een heel bijzondere achtergrond. De non was namelijk het buitenechtelijk kind dat was geboren uit een liefdesrelatie van een adellijke dame met een generaal. Buitenechtelijke kinderen vormden in de 18de eeuw altijd een probleem, vooral als het kind van adellijke afkomst was. De aard van het probleem en hoe daar toen mee werd omgegaan vormt het thema van dit cahier.
Dr. Frans Gerards (1943) maakt deel uit van de redactie van MijnStreek en was voor zijn pensioen als universitair docent verbonden aan de Faculteit Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht en vrijgevestigd gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut. Woonachtig op kasteel Haeren in Voerendaal is hij bijzonder geïnteresseerd in de geschiedenis van de adel.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud